Waniliowy odcinek ‘Na słodko’ zachęcał
mnie do skosztowania waniliowych muffinów nadziewanych dżemem. Ich smak był
bardzo aromatyczny, lecz woń wanilii została brutalnie zagłuszona przez cynamon
i gałkę muszkatołową. Moim zdaniem, w tym akurat przepisie, śmiało można zastąpić
laskę wanilii ekstraktem. Poza tym wypiek był udany. Dżem w środku babeczki nadawał
jej odrobinę soczystości, a zarazem stanowił słodki akcent. Cukier na wierzchu stworzył
słodką i pachnącą skorupę. Polecam, idealne na co dzień. Ponieważ za pierwszym
razem użyłam domowego dżemu, jego lekko luźna konsystencja nie utrzymała się w środku
babeczki, lecz wypłynęła pod wierzch i rozpłynęła się po cieście. Zrobiłam
także próbę z użyciem białej i ciemnej czekolady. Niestety efekt nie był zachwycający.
Kostka czekolady też gdzieś się rozpraszała. Bez dżemu babki były smaczne, ale
ten owocowy dodatek wzbogacił smak i dodał muffinom wyrazistości. Najlepsza do nich
jest marmolada twarda, taka, jakiej używamy do pączków.
MUFFINY WANILIOWE Z DŻEMEM
Składniki:
1 2/3 szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
3 ¼ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 laska wanilii
1 laska wanilii
1 mały słoik twardej marmolady
Do miski przesiać suche składniki. Do środka wlać mleko,
olej, jajka oraz nasiona wanilii. Wymieszać. Masą wypełnić foremki do 1/3 wysokości. Dać po
łyżeczce marmolady. Przykryć resztą ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez 25-30 minut.
Dodatkowo:
50g stopionego masła
½ szklanki drobnego cukru
½ łyżeczki cynamonu
Upieczone muffinki smarować masłem. Posypać cukrem z
cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz