Anna Olson prezentowała ten przepis jako
świetny aperitif, ponieważ gorzkość grejpfruta doskonale odświeża kubki
smakowe. Gdy spróbowałam granity tuż po zrobieniu, rzeczywiście nieco wykręcała
język. Natomiast, kiedy już ją zamroziłam, granita okazała się przepyszna.
Wcale nie była gorzka, ale świetnie odświeżała i była orzeźwiająca. Byłam
zaskoczona tą zmianą smaku. Spodziewałam się, że grejpfrut jeszcze mocniej
zdominuje arbuza, a tu taka miła niespodzianka.
GRANITA GREJPFRUTOWA Z ARBUZEM
Składniki:
1/3 szklanki cukru
1 szklanka soku z różowych
grejpfrutów
1 szklanka miąższu arbuza
Cukier podgrzewać z sokiem przez
2 minuty. Dodać pokrojonego arbuza. Miksować blenderem. Przetrzeć przez sito.
Zamrozić. Podczas mrożenia mieszać widelcem 3-4 razy. Można dodać ¼ kieliszka
wódki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz