Po kilku przypadkowych kliknięciach natrafiłam
na ten przepis na stronie Pszczółkowe Gotowanie. Ciastka digestive są popularne w
sernikach nowojorskich. Nie miałam jeszcze okazji, aby upiec taki sernik. Pomyślałam,
że zrobienie ciasteczek owsianych będzie ku temu dobrą podstawą. Wykonanie było
bardzo proste. Pieczenie trwało dosłownie krótką chwilkę i ciastka gotowe.
Lekko słonawe, lecz pyszne. Doskonale smakowały z Masłem Orzechowym, które
zrobiłam następnego dnia. Mam tylko jedną uwagę. W ciastkach był mocno
wyczuwalny mączny smak płatków owsianych. Moja propozycja, to uprażenie
płatków przed ich zmiksowaniem. Wtedy staną się bardziej chrupiące i stracą
swój charakterystyczny, zbożowy posmak. Przy kolejnej partii spróbuję tego
sposobu.
CIASTECZKA DIGESTIVE
Składniki:
100g masła
4 łyżki mleka
4 łyżki miodu
¼ łyżeczki imbiru
50g prażonych płatków owsianych
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
175g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g mąki pszennej
¼ łyżeczki kurkumy
Płatki zmiksować w blenderze na pył. Dodać pozostałe składniki.
Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 5 milimetrów. Szklanką
wycinać koła. Nakłuć wykałaczką. Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz