Hairy Bikers. Widziałam ich raz i stwierdziłam,
że wyglądają mało apetycznie. Zmieniłam zdanie, gdy oglądnęłam ich Bakation z
wizytą w Norwegii. Uważam, że to piękny kraj. Przez trzy lata miałam możliwość pracować
tam podczas wakacji. Ciężką pracę umilały nam wspaniałe widoki. Najfajniejsze było
to, że za każdym zakrętem rozciągał się inny widok. Dosłownie. I nigdy się
to nie nudziło. W deszczu - wtedy szalały przydrożne wodospady. Podczas mgły - znajdowaliśmy się po prostu w chmurach. W słońcu - wtedy woda w fiordach stawała
się przebłękitna. A góry... ech. Chyba nigdy mi się to nie znudzi. A wraz z oglądaniem
programu powracały wspomnienia. Bikersi byli m.in. w miasteczku Løm. Tam
pewien piekarz przygotowywał swoje zawijane drożdżówki. Do tego przepisu użyłam
ciasta z przepisu na budyniowe ślimaczki, a reszta była mniej więcej już taka,
jak w programie. Mam nadzieję. Te szalone zawijaski bardzo ładnie wyglądały.
Chwilę zajęło mi dojście do wprawy, czyli wyrobienia pewnej ręki. Kilka sztuk było
naprawdę idealnie zakręcone. Drożdżówki były bardzo smaczne. Bardzo cynamonowe. Dodam jeszcze, że póki co jest to jedyna drożdżówka z której masa maślana nie wycieka w trakcie pieczenia. Polecam.
CYNAMONOWE DROŻDŻÓWKI NA WZÓR
LØM
Ciasto:
500g mąki pszennej
50g cukru
100g stopionego masła
30g świeżych drożdży
2 jaja
1 żółtko
½ szklanki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku
z 1 łyżeczką cukru. Do mąki dodać sól, drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić
ciasto. Przykryć. Odstawić na 1 godzinę. Ciasto zagnieść. Rozwałkować.
Pasta
cynamonowa:
100g masła
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
Składniki wymieszać. Ciasto posmarować
pastą cynamonową. Złożyć w kopertę. Rozwałkować prostokąt o wymiarach 40x60cm.
Kroić długie paski o szerokości 1-2 centymetrów. Pasek ciasta skręcić w spiralę. W lewej
ręce trzymać jeden koniec ciasta. Drugą ręką okręcić ciasto dwa razy wokół lewej
dłoni. Przytrzymać lewym kciukiem. Końcówkę przełożyć w poprzek i zawinąć do
środka bułki. Ułożyć na blaszce. Przykryć. Odstawić na 30 minut.
Dodatkowo:
1 łyżka cukru brązowego
1 jajko
Bułki smarować roztrzepanym
jajkiem. Posypać cukrem. Piec w 200°C
na jasnozłoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz