sobota, 13 października 2012

LAZANIA SZPINAKOWO-PIECZARKOWA

Aby nie było tu zbyt słodko, proponuję spróbowanie mojej lazanii.
Tak naprawdę przepis nie jest mój. Widziałam go w programie Cook Yourself Thin. Ponieważ prowadzące program były sympatyczne, a przygotowane przez nie posiłki wyglądały smakowicie, postanowiłam zaryzykować.
Było to dopiero moje trzecie podejście do tego dania. Za każdym razem robiłam je inaczej. O dziwo, zawsze smakowało dobrze. Wiązały się z tym także rożne przygody kulinarne.
Podczas pierwszej próby nie wiedziałam jeszcze, czym jest ricotta. Gdy sprawdziłam w  słowniku, postanowiłam nie marnować czasu na poszukiwania tego sera w lokalnych sklepach. Pominęłam więc podpunkt ricotta. Było to także moje pierwsze starcie ze szpinakiem. Zwycięskie.
Przy kolejnym podejściu do lazanii postanowiłam zrobić wszystko zgodnie z przepisem, aby w końcu wiedzieć, jak to danie ma smakować  Trzeba więc było odnaleźć ricottę. Udałam się wraz z małżonkiem do supermarketu na polowanie. Najpierw zrobiliśmy rozeznanie, na którą część stoiska z serami mamy patrzeć  aby nie zaliczyć wtopy. Gdy znaleźliśmy ser, okazało się, że kosztuje znacznie więcej  niż zwykły twaróg. Kupiliśmy ze względu na dobro kolacji. Po przyjściu do domu okazało się, że Pani ze stoiska pomyliła się przy ważeniu i pół sera dostaliśmy 'gratis'.
Ostatnio natomiast postanowiłam zamienić mrożony szpinak na świeży. Niestety lazania UTONĘŁA . Szpinak puścił dużo wody i makaron ugotował się w piekarniku, zamiast upiec. Tym razem również nie dodawałam ricotty. Zamiast niej użyłam zwykłego twarogu, który odrobinę posoliłam.

Oto jedyny kawałek lazanii, który udało mi się ocalić.. Nie na długo.. Po chwili sama go zjadłam.





LAZANIA SZPINAKOWO-PIECZARKOWA
Składniki:
2 łyżki oliwy
450g pieczarek pokrojonych w plasterki
1 łyżeczka suszonego tymianku
400g startego sera ricotta
¾ szklanki mleka
2 jajka
3 szklanki mozzarelli
¾ szklanki tartego parmezanu
300g posiekanego mrożonego szpinaku
1/3 szklanki posiekanej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
12 arkuszy makaronu lasagne
3 szklanki sosu pomidorowego
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki pieprzu
Pieczarki przysmażyć na oliwie z dodatkiem ½ łyżeczki soli. Doprawić tymiankiem i pieprzem. Wymieszać mleko, jaja, 1 szklankę mozzarelli, ricottę, parmezan, szpinak, bazylię, oregano. Dodać ½ łyżeczki soli
i ¼ łyżeczki pieprzu. Układać warstwy w naczyniu żaroodpornym. Przykryć folią spryskaną oliwą. Piec  w temperaturze 200°C przez 45 minut, następnie 12 minut bez przykrycia.
            Kolejność warstw:
1 szklanka sosu pomidorowego – 4 płaty makaronu – ½ sera ze szpinakiem – ½ pieczarek – ½ szklanki sosu pomidorowego – 4 płaty makaronu – ½ sera ze szpinakiem – ½ pieczarek – ½ szklanki sosu pomidorowego – 4 płaty makaronu –pozostały sos pomidorowy – starta mozzarella.

SOS POMIDOROWY
Składniki:
1 puszka krojonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 pęczek bazylii
1 garść oregano
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
Wszystko zmiksować. Przechowywać w lodówce do 7. dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz