Swój zbiór przepisów zaczęłam przedstawiać od słodkiej strony.. Teraz nadszedł czas na coś bardziej konkretnego.
Przepis na
Danie 2 w 1 podesłała mi siostra.
Wydaje się być banalne zarówno w przygotowaniu, jak i
w smaku, tymczasem jego prostota dodaje mu uroku i zaskakuje. Jest to
dobry sposób na to, by dobrze zjeść,
a się nie narobić.
Oryginalny
przepis
nie zawiera marchewki. Postanowiłam dodać potrawie
nieco koloru i witamin, używając właśnie tego warzywa.
Dozwolone są dowolne dodatki warzywne, wg własnego upodobania.
Ja poprzestanę na marchewce. Niestety danie po upieczeniu zbyt
szybko zniknęło z talerzy,
aby sfotografować chociaż małą jego część. Pozostała mi
jedynie wersja 'przed'.
DANIE
2 W 1
Warstwa
I:
2
udka kurczaka
2
ząbki czosnku
½
łyżeczki soli
¼
łyżeczki pieprzu
1
łyżeczka słodkiej papryki
½
łyżeczki ostrej papryki
½
łyżeczki kurkumy
2
łyżki oleju
Pod
skórę udek włożyć plastry czosnku. Udka posypać przyprawami z obu stron. Ułożyć
w naczyniu posmarowanym olejem.
Warstwa II:
2
cebule
1
marchewka
1
łyżeczka słodkiej papryki
½
łyżeczki ostrej papryki
1
łyżeczka ziół prowansalskich
½
łyżeczki soli
½
łyżeczki pieprzu
Obrane
ziemniaki pokroić w plastry. Dodać cebulę pokrojoną w talarki oraz startą
marchew. Wymieszać z przyprawami. Warzywa ułożyć na udkach. Przykryć. Piec w temperaturze 180°C przez 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz