Przepis
na to ciasto pochodzi z programu 'Pascal - po prostu gotuj'.
Ciasto jest w typie Brownie.
Zawiera mnóstwo czekolady, w związku z tym ma bardzo
intensywny smak. Dla delikatniejszego podniebienia
radzę użyć czekolady mlecznej.
Gdy po raz pierwszy spróbowałam ciasta, miałam lekkie obawy, czy smak nie jest zbyt mocny.
Już po pierwszym kęsie czuło się w
ustach potrójnie czekoladową moc.
Mąż zachwycał się ciastem. Być może dlatego, że miał za
zadanie wcisnąć na wierzch ostatnią, trzecią, tabliczkę czekolady
i czuł się współodpowiedzialny za jakość dzieła. Postanowiłam zabrać ciasto do znajomych,
aby oni i ich dzieci wyrazili opinie. Ku mojemu zaskoczeniu ciasto zniknęło w mgnieniu oka, pomimo silnej konkurencji w postaci
tradycyjnego 'Murzynka'. Czekolada rządzi..
CIASTO
CZEKOLADOWE
Składniki:
250g
masła
150g
orzechów włoskich
150g
migdałów
300g
czekolady gorzkiej
100g
cukru
6 jaj
Masło
utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać zmielone orzechy, migdały i 2 tabliczki czekolady. Dodać pianę z
białek. Delikatnie wymieszać. Przelać do okrągłej formy. W ciasto wcisnąć
połamaną trzecią czekoladę. Piec w temperaturze 190°C przez około godzinę. Dodatkowo lub zamiast czekolady, na wierzch można pokruszyć 50g markiz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz