To jest coś, co skutecznie zastąpi
proszki niby-kakao, które tak uwielbiają nasze dzieci. Niestety te napoje
kakaowe składają się głównie z cukru, a na opakowaniu podają, że na jedną
porcję kakao należy użyć aż czterech łyżeczek proszku. Bomba cukrowa. Moja
wersja gorącej czekolady to dużo kakao, czekolada, odrobina cukru pudru i
odrobina polepszaczy smaku i konsystencji. Sól i cynamon wzbogacają smak czekolady,
a skrobia lekko ją zagęszcza. Czekolada instant dobrze rozpuszcza się w gorącym
mleku, ale najlepiej robić to na małym ogniu. W zależności od upodobań, można
ją podać tradycyjnie do picia, lub po zmianie proporcji, użyć jako sosu do
naleśników, deserów itd. Mimo dodatku cukru, czekolada ma wyraźny wytrawny
smak. Przypomina on kakao robione tradycyjnie przez moją mamę ‘naście’ lat temu
dla małej córci na dobranoc. Jeśli ma to być produkt przeznaczony tylko dla
dzieci, radzę dodać jedną czy dwie łyżki cukru więcej. Wtedy dzieciaki nie odczują
zbytniej różnicy smaków i nie zniechęcą się do tej wersji. A z czasem można
stopniowo ilość cukru zmniejszać. Polecam taki domowy miks czekoladowy z
przepisu Jamiego Olivera.
GORĄCA
CZEKOLADA INSTANT
Składniki:
4 łyżki
kakao
3 łyżki
cukru pudru
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
¼
łyżeczki soli
½
łyżeczki cynamonu
100g
startej gorzkiej czekolady
Wszystkie
składniki wymieszać. Mleko podgrzać. Wsypać proszek czekoladowy. Mieszać do
rozpuszczenia. Na jedną szklankę mleka wystarczy 1 łyżka czekolady. Jeżeli czekolada ma być gęstsza, należy zwiększyć proporcje
proszku czekoladowego.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńświetna inspiracja, na szybki napój czekoladowy. Jednak nic nie zastąpi prawdziwej gorącej czekolady. Porady jak przyrządzić idealną znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/ i często je wykorzystuję w swojej kuchni. Polecam fanom czekolady!
OdpowiedzUsuń