środa, 25 marca 2015

DROŻDŻÓWKI ORZECHOWE Z CIASTECZKAMI

Jest to przepis na wieniec drożdżowy znaleziony dawno temu w jakiejś gazetce kulinarnej. Ponieważ ciasto jest bardzo puchate, po upieczeniu śmiało można podzielić je na całkiem spore drożdżówki. Użyłam suchego nadzienia ponieważ to oryginalne, zaparzane w mleku, bardzo trudno rozprowadzało się na delikatnym cieście. Drożdżówki są mięciutkie, a ciasteczka wzbogaciły orzechowy smak.





DROŻDŻÓWKI ORZECHOWE Z CIASTECZKAMI
Ciasto:
250ml ciepłego mleka
30g świeżych drożdży
500g mąki pszennej
100g cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
100g stopionego masła
Drożdże rozrobić w połowie ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru. Odstawić na 10 minut. Pozostałe składniki umieścić w misce. Wlać rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokąt 40 x 60 centymetrów.
Nadzienie:
50g cukru
100g mielonych orzechów włoskich
50g pokruszonych biszkoptów lub herbatników
50g stopionego masła
Rozwałkowane ciasto smarować masłem. Posypać cukrem wymieszanym
z ciastkami i orzechami. Zwinąć roladę. Ułożyć na blasze w kształt okręgu. Ciasto naciąć nożem od zewnątrz co 2 centymetry. Odstawić na 30 minut.
            Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka wody
Jajko roztrzepać z wodą. Smarować ciasto. Piec w temperaturze180°C przez 20 minut. Ciasto przykryć folią aluminiową. Piec jeszcze przez
20 minut w temperaturze 160°C.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz