środa, 11 lutego 2015

CIASTKA Z NADZIENIEM RODZYNKOWYM

Dziś prezentuję ciastka, na które przepis znalazłam w jednej z moich lektur, w książce ‘Uliczka Aniołów’. Bohaterkami książki były trzy przyjaciółki. Ponieważ dwie z nich pracowały w branży cukierniczej, autorka powieści zamieściła w książce kilka przepisów. Odrobinę dostosowałam smak nadzienia pod własne upodobania i pominęłam sodę w cieście, gdyż nie lubię jej smaku. Rodzynki do nadzienia zmiksowałam aby nadzienie było bardziej zwarte. Całość była bardzo udana. Nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia a wzorki zrobione widelcem nadały ciasteczkom uroku. Nie był to może zbyt wykwintny wypiek ale jako słodka przekąska nadaje się znakomicie.





CIASTKA Z NADZIENIEM RODZYNKOWYM
Nadzienie:
1 szklanka rodzynek
½ szklanki wody
2 ¼ łyżeczki mąki pszennej
¼ łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Można całość blendować lub drobno posiekać.
            Ciasto:
1 szklanka cukru:
250g masła
1 jajko
½ szklanki mleka
3 ½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko. Wlać mleko i ekstrakt waniliowy. Wsypać suche składniki. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5 centymetra. Szklanką wycinać krążki. Na jeden krążek nałożyć nadzienie. Przykryć drugim krążkiem. Brzegi zlepić za pomocą widelca. Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz