piątek, 1 sierpnia 2014

CZEKOLADOWE BISCOTTI Z MIGDAŁAMI

Po raz kolejny mogę napisać o tym, że uwielbiam ‘sucharki’. Tym razem towarzyszyły mi w kilkudniowym wyjeździe. Świetnie się spisały. Nie trzeba było specjalnie się z nimi cackać w transporcie. Nie łamały się. Nie wysychały, bo były już suche. Nie trzeba było ich szybko zjeść. Można je przygotować dużo wcześniej przed wyjazdem. Ideał. Do tego były dość sycące ze względu na sporą ilość migdałów i dawkę czekolady. Na zaspokojenie lekkiego głodu lub tzw. 'smaki'. Aromat skórki pomarańczowej, w połączeniu z pozostałymi dodatkami, nadał sucharkom odrobinę klasy. Baza przepisu to klasyka, natomiast dodatki dobrałam po obejrzeniu programu 'Chleby Paula Hollywooda'.






CZEKOLADOWE BISCOTTI Z MIGDAŁAMI
Składniki:
2 ¼ szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jaja
¼ szklanki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g stopionej gorzkiej czekolady
Z tych składników zagnieść ciasto.
            Dodatki:
50g posiekanej gorzkiej czekolady
1 szklanka migdałów
1 łyżka skórki z pomarańczy
Do ciasta dodać dodatki. Wymieszać. Uformować dwa lekko spłaszczone wałki. Piec w temperaturze 160°C przez 35 minut. Ciasto lekko przestudzić. Pokroić w skośne kromki. Piec je jeszcze przez 15 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz