wtorek, 12 sierpnia 2014

BISCOTTI Z FIGAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Kolejna odsłona ciastek biscotti, tym razem w wersji własnej. Dodałam do nich figi, ponieważ z nimi jeszcze nie jadłam biscotti. Owoce wcześniej moczyłam we wrzątku. Można też moczyć je w herbacie, wtedy zyskają na smaku. Do tego dodałam orzechy włoskie, bo akurat takie był w zapasie. Powstały pyszne i pożywne sucharki. Uwielbiam je i polecam wszystkim łasuchom biscotti.







BISCOTTI Z FIGAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Składniki:
2 ¼ szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z tych składników zagnieść ciasto.
            Dodatki:
1 łyżka startej skórki z cytryny
1 szklanka posiekanych prażonych orzechów włoskich
½ szklanki posiekanych fig moczonych we wrzątku
Do ciasta dodać dodatki. Wymieszać. Uformować dwa lekko spłaszczone wałki. Piec w temperaturze 160°C przez 35 minut. Ciasto lekko przestudzić. Pokroić w skośne kromki. Piec je jeszcze przez 15 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz