Dodatek czekolady sprawił, że lody
malinowe nabrały wyrazu i charakteru. Bardzo dobrze to wszystko razem
smakowało. Lody robiłam domowym sposobem zaczerpniętym z programu Anny Olson.
Krem gotowany był wyłącznie na mleku. Dopiero tuż przed mrożeniem dodawałam
ubitą śmietankę. Wtedy lody łatwiej zachowują delikatną konsystencję i nie
wymagają ubijania podczas ‘ręcznego’ mrożenia, wystarczy lekkie przemieszanie.
Polecam ten cudowny smak lata, szczególnie z sosem malinowym z przepisu na Czekoladowo-Malinową Roladę. Jeśli nie przepadacie za czekoladą, można ją pominąć i zrobić zwykłe Lody Malinowe.
LODY
MALINOWE Z CZEKOLADĄ
Składniki:
1¼
szklanki mleka
1 ¼ szklanki
śmietanki 30%
4
żółtka
1
szklanka cukru
500g
malin
1
cytryna
100g
gorzkiej czekolady
Maliny
zmiksować z sokiem z cytryny. Przetrzeć przez sito. Mleko podgrzać. Żółtka
utrzeć z cukrem. Dodać do mleka. Podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Nie
zagotować. Dodać maliny. Schłodzić. Dodać ubitą śmietankę. Delikatnie
wymieszać. Wsypać pokrojoną czekoladę. Zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz