poniedziałek, 21 lipca 2014

LODY MALINOWE Z CZEKOLADĄ

Dodatek czekolady sprawił, że lody malinowe nabrały wyrazu i charakteru. Bardzo dobrze to wszystko razem smakowało. Lody robiłam domowym sposobem zaczerpniętym z programu Anny Olson. Krem gotowany był wyłącznie na mleku. Dopiero tuż przed mrożeniem dodawałam ubitą śmietankę. Wtedy lody łatwiej zachowują delikatną konsystencję i nie wymagają ubijania podczas ‘ręcznego’ mrożenia, wystarczy lekkie przemieszanie. Polecam ten cudowny smak lata, szczególnie z sosem malinowym z przepisu na Czekoladowo-Malinową Roladę. Jeśli nie przepadacie za czekoladą, można ją pominąć i zrobić zwykłe Lody Malinowe.






LODY MALINOWE Z CZEKOLADĄ
Składniki:
1¼ szklanki mleka
1 ¼ szklanki śmietanki 30%
4 żółtka
1 szklanka cukru
500g malin
1 cytryna
100g gorzkiej czekolady
Maliny zmiksować z sokiem z cytryny. Przetrzeć przez sito. Mleko podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do mleka. Podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Nie zagotować. Dodać maliny. Schłodzić. Dodać ubitą śmietankę. Delikatnie wymieszać. Wsypać pokrojoną czekoladę. Zamrozić.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz