Po raz pierwszy miałam styczność z owocem
pigwowca. Mąż, kierowany wspomnieniami i sentymentem, zakupił kilka owoców.
Powstało pytanie, co z nimi zrobić. Najbardziej popularną propozycją była
nalewka, tzw. pigwówka. Miałam się za nią zabrać lecz ciągle zapominałam o
kupieniu spirytusu. Tym sposobem nalewka zamieniła się w dżem. Dżem pigwowy z
dodatkiem jabłka. Co do smaku dżemu, umieściłabym go pomiędzy jabłkowym a
gruszkowym. Część dżemu zjedliśmy na kanapkach, reszta posłużyła jako nadzienie
ciasta Pleśniak. Inspiracja znaleziona na stronie Roślinożerki.
DŻEM
Z PIGWY
Składniki:
4
pigwy
5 jabłek
¾
szklanki cukru
1 łyżka
cynamonu
4
szklanki wody
Pokrojoną
pigwę smażyć z wodą. Dodać 3 pokrojone jabłka. Smażyć około 5 minut. Dodać
cukier i cynamon. Dodać pokrojone 2 jabłka. Smażyć przez 7 minut. Dżem przełożyć
do słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz