Nadziałam sconesy. To był moment namysłu
i pomysł gotowy. Jako bazy, użyłam przepisu na Sconesy z żurawiną. Tutaj użyłam
rodzynek namoczonych w Earl Greyu i jabłek z cynamonem. Przez chwilę obawiałam
się, że niechcący dopuściłam się profanacji tego charakterystycznego wypieku.
Na szczęście po przeglądnięciu zagranicznych blogów okazało się, że mój eksperyment nie był ani niestosowny, ani
niesmaczny. Bułeczki z jabłkowym nadzieniem były pyszne i nie wymagały już dodatku - masła. Choć przyznam szczerze, że tego masełka odrobinę mi brakowało. Dobrze, że
do ostatnich kilku bułeczek zabrakło nadzienia. Polecam sconesy w obu wersjach.
BUŁKI SCONES NADZIEWANE JABŁKAMI
Składniki:
1 szklanka rodzynek
½ szklanki herbaty
3 ½ szklanki mąki pszennej
5 łyżeczek proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
6 łyżeczek cukru
230g masła
1 szklanka śmietany
2 jajka
2 łyżki drobnego cukru
Rodzynki namoczyć w herbacie. Do sypkich składników dodać zimne masło. Rozetrzeć w palcach jak kruszonkę. Dodać śmietanę, 1 jajko i 1 żółtko. Wsypać rodzynki. Lekko zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 centymetra . Na połowie ciasta rozłożyć kupkami nadzienie. Przykryć drugą połową ciasta. Docisnąć. Wycinać krążki lub kwadraty. Wierzch ciasta smarować roztrzepanym białkiem. Posypać cukrem. Piec w temperaturze 180° C przez 25 minut.
Nadzienie:
2 jabłka
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz