Te zakręcone bułeczki nadziane zostały, tradycyjnie
już, cukrem z cynamonem. Jednak końcowy smak był zupełnie inny, niż na przykład
w znanym już Cynamonowym Cieście Do Odrywania. Różnica polegała na użyciu
zupełnie innego rodzaju ciasta drożdżowego. Było to maślane ciasto drożdżowe z
programu Martha Piecze, takie samo jak w Małpim chlebie. Drożdżówki z tego
ciasta były bardziej delikatne i przy każdym kęsie ta lekkość ciasta była
wyczuwalna. Również jego smak był /siłą rzeczy/ bardziej maślany i aksamitny. Drożdżówki długo zachowują miękkość, smakują równie dobrze następnego dnia. Bardzo fajny przepis. Polecam. W oryginalnej wersji drożdżówki te należy piec
oddzielnie w formie na duże muffiny. Moje były pieczone na tradycyjnej blaszce.
Jest jeszcze możliwość ułożenia bułeczek w tortownicy. Jak kto woli.
SŁODKIE
BUŁECZKI Z CYNAMONEM
Ciasto:
25g świeżych drożdży
100ml ciepłej wody
170g masła
¼ szklanki cukru
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
2 żółtka
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka octu
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
¼ łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w letniej
wodzie. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, śmietanę, wanilię i ocet. Wlać drożdże.
Wsypać suche składniki. Wyrobić. Odstawić na godzinę.
Nadzienie:
1 szklanka cukru
1 ½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli
4 łyżki masła
Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości
0,5 centymetra .
Smarować połową miękkiego masła. Posypać połową cukru wymieszanego z cynamonem
i solą. Zwinąć. Wyciąć 12 bułeczek. Ułożyć na blasze. Odstawić na 30 minut.
Piec w temperaturze 180°C
przez 30 minut. Wierzch smarować stopionym masłem. Posypać pozostałym cukrem
cynamonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz