czwartek, 26 listopada 2015

CIASTECZKA MISIE

Z okazji Dnia Pluszowego Misia, przygotowałam słodkie misie dla moich dziewczynek. Ciemne i jasne ciasto kruche, z dekoracją z białej i ciemnej czekolady. Inspiracja ze strony MojeGotowanie. Składanie misiów to frajda dla dzieciaków, a jedzenie ich to sama przyjemność.






 CIASTECZKA MISIE
Ciasto:
400g mąki pszennej
200g masła
150g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.
                  Dodatkowo:
1 łyżka kakao
1 łyżeczka mleka
Do drugiej części ciasta dodać kakao i mleko. Zagnieść do połączenia się składników. Ciasto owinąć w folię. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Oba ciasta rozwałkować na grubość 3 milimetrów. Wycinać koła o średnicy 7 centymetrów, np. szklanką – głowa misia i o średnicy 4 centymetrów, np. kieliszkiem – buźka i uszy. Na jednego misia przypada jedno jasne duże kolo i dwa małe ciemne kółka lub jedno ciemne koło i dwa małe jasne kółka. Na blaszce ułożyć duże koło. W jego dolnej części ułożyć małe kółko jako buźka. Drugie małe kółko przeciąć na pół i przykleić z boku głowy jako uszy. Gdy elementy z ciasta nie chcą się przyklejać, należy lekko zwilżyć je wodą. Dodatkowo można głowę misia przykleić do namoczonego w wodzie patyczka do szaszłyków. Ciastka piec w temperaturze 180°C przez 10 minut. Z jednej porcji ciasta wychodzi 36 misiów.
                  Dekoracja:
50g stopionej gorzkiej czekolady
20g stopionej białej czekolady
Z białej czekolady zrobić misiom oczy. Z ciemnej czekolady zrobić nos, buzię i źrenice. Odstawić do zastygnięcia.









SZKOLNY ZESTAW URODZINOWY..






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz