Z okazji Dnia Pluszowego Misia,
przygotowałam słodkie misie dla moich dziewczynek. Ciemne i jasne ciasto
kruche, z dekoracją z białej i ciemnej czekolady. Inspiracja ze strony MojeGotowanie. Składanie misiów to frajda dla dzieciaków, a jedzenie ich to sama
przyjemność.
CIASTECZKA
MISIE
Ciasto:
400g mąki
pszennej
200g masła
150g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Z podanych
składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta owinąć
w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Dodatkowo:
1 łyżka kakao
1 łyżeczka mleka
Do drugiej
części ciasta dodać kakao i mleko. Zagnieść do połączenia się składników.
Ciasto owinąć w folię. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Oba ciasta
rozwałkować na grubość 3
milimetrów . Wycinać koła o średnicy 7 centymetrów , np.
szklanką – głowa misia i o średnicy 4 centymetrów , np.
kieliszkiem – buźka i uszy. Na jednego misia przypada jedno jasne duże kolo i
dwa małe ciemne kółka lub jedno ciemne koło i dwa małe jasne kółka. Na blaszce
ułożyć duże koło. W jego dolnej części ułożyć małe kółko jako buźka. Drugie
małe kółko przeciąć na pół i przykleić z boku głowy jako uszy. Gdy elementy z ciasta nie chcą się przyklejać, należy lekko zwilżyć je wodą. Dodatkowo można
głowę misia przykleić do namoczonego w wodzie patyczka do szaszłyków. Ciastka piec w
temperaturze 180°C
przez 10 minut. Z jednej porcji ciasta wychodzi 36 misiów.
Dekoracja:
50g stopionej
gorzkiej czekolady
20g stopionej
białej czekolady
Z białej
czekolady zrobić misiom oczy. Z ciemnej czekolady zrobić nos, buzię i źrenice.
Odstawić do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz