Zobaczyłam ją na parapecie u Sąsiadki.
Jakiś czas temu. W tym sezonie Nalewka z Orzecha Włoskiego zagościła także w
mojej.... apteczce. Nalewkę stosuje się głównie w problemach żołądkowo -
jelitowych, czyli najprościej mówiąc, gdy boli brzuch. Orzech włoski ma
właściwości odtruwające i oczyszczające, dlatego leczniczo zaleca się spożycie
1 łyżki nalewki dziennie. Przepis na tę nalewkę pochodzi ze strony ZielonyZagonek. Jest ona dodatkowo aromatyzowana cytrusami oraz przyprawami
korzennymi, dzięki czemu nie odstrasza swoim smakiem i zapachem.
NALEWKA
Z ORZECHA WŁOSKIEGO
Składniki:
25
zielonych orzechów włoskich zebranych przed końcem czerwca
1kg
cukru
1
cytryna
1
pomarańcza
1 laska
cynamonu
4
goździki
Cukier
rozpuścić w wodzie. Cytrusy pokroić w ćwiartki. Orzechy przeciąć na pół. Wszystkie
składniki przełożyć do dużego słoika. Przykryć gazą. Odstawić w nasłonecznione
miejsce na co najmniej 30 dni. Mieszać od czasu do czasu. Nalewkę przecedzić. Rozlać
do butelek. Przechowywać w ciemnym miejscu.
oj, cos czuje ze krotko po powrocie do domu, bedzie balal mnie brzuch ;)
OdpowiedzUsuńTo się okaże, czy zasłużysz na moją łaskę..
Usuń=)