Czarny bez sprawdza się szczególnie w
stanach przeziębienia. Ma działanie antywirusowe, wspomaga odporność, działa
wykrztuśnie, napotnie, rozrzedza katar, wzmacnia błony śluzowe dróg
oddechowych, uśmierza bóle towarzyszące przeziębieniom, stabilizuje krwiobieg,
wspomaga metabolizm. O szerszym zastosowaniu i właściwościach czarnego bzu
możecie przeczytać na stronie Agnieszki Maciąg. Syrop z kwiatów czarnego bzu dodaje się także do
wielu deserów, szczególnie w przepisach Jamiego Olivera. Polecam zacząć od prostego deseru: Mrożony Posset z Syropem z Kwiatów Czarnego Bzu.
SYROP
Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Składniki:
40
baldachów kwiatów czarnego bzu
1-2 kg cukru
5
cytryn
Kwiaty
bzu odciąć od łodyżek. Kwiaty zalać wrzątkiem. Odstawić na noc. Przecedzić. Do
soku dodać cukier i sok wyciśnięty z cytryn. Gotować na małym ogniu do
rozpuszczenia cukru. Gdy zawrze, syrop przelewać do butelek. Zamknięte butelki
odstawić do góry dnem do czasu wystygnięcia syropu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz