sobota, 20 czerwca 2015

SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

Czarny bez sprawdza się szczególnie w stanach przeziębienia. Ma działanie antywirusowe, wspomaga odporność, działa wykrztuśnie, napotnie, rozrzedza katar, wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych, uśmierza bóle towarzyszące przeziębieniom, stabilizuje krwiobieg, wspomaga metabolizm. O szerszym zastosowaniu i właściwościach czarnego bzu możecie przeczytać na stronie Agnieszki Maciąg. Syrop z kwiatów czarnego bzu dodaje się także do wielu deserów, szczególnie w przepisach Jamiego Olivera. Polecam zacząć od prostego deseru: Mrożony Posset z Syropem z Kwiatów Czarnego Bzu.







SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Składniki:
40 baldachów kwiatów czarnego bzu
2 litry wrzątku
1-2 kg cukru
5 cytryn
Kwiaty bzu odciąć od łodyżek. Kwiaty zalać wrzątkiem. Odstawić na noc. Przecedzić. Do soku dodać cukier i sok wyciśnięty z cytryn. Gotować na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Gdy zawrze, syrop przelewać do butelek. Zamknięte butelki odstawić do góry dnem do czasu wystygnięcia syropu.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz