Postanowiłam w te święta upiec tradycyjny
makowiec. A do makowca należy przygotować makowo – bakaliowe aromatyczne
nadzienie. Pełne kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów, rodzynek,
cynamonu i miodu. Tę masę można użyć również jako nadzienia do
innych makowych wypieków, m.in. drożdżówek z makiem. Ja tymczasem powspominam
cudowny smak makowca. Albo może lepiej... wyciągnę kawałek z zamrażarki. Mniam.
MASA
MAKOWA
Składniki:
500g suchego maku niebieskiego
170g
cukru
100g
drobnych rodzynek
50g
posiekanych orzechów włoskich
3
łyżki miodu
2
łyżeczki ekstraktu migdałowego
1
łyżeczka cynamonu
1
łyżka masła
½
szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mak
sparzyć. Zmielić. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz