Przepyszny Wieniec Czekoladowo - Pomarańczowy przygotowałam w wersjach bardziej osobistych, czyli jako
drożdżówki. Z podanej porcji ciasta zrobiłam osiem drożdżówek i uważam, że była
to ilość w sam raz. Ja trochę nierówno rozdzieliłam ciasto ale dzięki temu
wiem, że nie należy go zbyt cienko rozwałkować, ponieważ drożdżówka łatwiej
wysycha podczas pieczenia. Nie należy też robić zbyt długich warkoczy, gdyż nie
prezentują się one już tak dobrze jak te na półtorej ‘obrotu’. Więcej grzechów
nie pamiętam i szczerze polecam te małe wianuszki lub jeden duży wieniec.
CZEKOLADOWO - POMARAŃCZOWE WIANUSZKI DROŻDŻOWE
Ciasto:
15g świeżych drożdży
120ml ciepłej wody
30g roztopionego masła
120ml mleka
55g cukru
1 jajko
½ łyżeczki soli
25g kakao
375g mąki
Masło ubić z mlekiem. Dodać cukier, jajko i sól. Utrzeć na gładko. Wsypać kakao. Wlać drożdże rozrobione z wodą i ½ łyżeczki cukru. Wsypać mąkę. Zagnieść ciasto. Odstawić na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej rozwałkować prostokąt grubości 0,5 centymetra.
Nadzienie:
50g roztopionego masła
100g cukru
1 pomarańcza
55g gorzkiej czekolady
Na cieście rozsmarować masło. Posypać cukrem wymieszanym ze skórką pomarańczową. Posypać czekoladą. Zwinąć roladę. Przeciąć wzdłuż prawie do końca. Zapleść warkocze ciasta. Ułożyć ciasto w kształcie spirali. Końcówkę podwinąć pod spód. Odstawić na 30 minut. Piec w temperaturze 175°C przez 40 minut.
Lukier:
130g cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
¼ łyżeczki soli
Wszystkie składniki wymieszać. Polać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz