sobota, 10 grudnia 2016

MUFFINKI Z GRUSZKĄ I JAK NAJPROŚCIEJ ZROBIĆ MUFFINY


Muffinki z zasady są prostym i łatwym wypiekiem. Znacie już pewnie ten sposób: w jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej mokre, następnie mokre dodaj do suchych i połącz. Ja znalazłam na to jeszcze szybszy patent. On również opiera się na zasadzie: do suchych dodać mokre, ale u mnie wszystko dzieje się w jednej misce. Suche składniki wsypujemy do naczynia. Mieszamy. Następnie w środku robimy wgłębienie, do którego dodajemy mokre składniki. Mieszanie zaczynamy od środka, od mokrych, stopniowo zbierając suche składniki ze ścianek. Gotowe. W taki sposób możecie przygotować pyszne i pożywne muffinki z gruszką. Zawierają mąkę owsianą, którą robi się przez zmielenie z blenderze płatków owsianych i orzechy. Przepis z programu Mariety Mareckiej. Na drugie śniadanie w sam raz.






MUFFINKI Z GRUSZKĄ I MĄKĄ OWSIANĄ
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki owsianej
½ szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/8 łyżeczki soli
½ szklanki mleka
½ szklanki maślanki
2 jajka
50g stopionego masła
2 gruszki
Do suchych składników dodać mokre. Wymieszać. Dodać pokrojone gruszki. Ciasto nałożyć do foremek.
            Dodatkowo:
1/3 szklanki orzechów włoskich
3 łyżki cukru brązowego
Wierzch babeczek posypać cukrem i posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 180ºC przez 25 minut.










MOKRE DO SUCHYCH..
=)










1 komentarz:

  1. Jeżeli mamy świeże owoce to jak najbardziej można je śmiało dodawać do naszych babeczek. Ja mimo wszystko preferuję najbardziej muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ w zestawieniu z cukierkami z mieszanki wedlowskiej.

    OdpowiedzUsuń