Muffinki z zasady są prostym i łatwym
wypiekiem. Znacie już pewnie ten sposób: w jednej misce wymieszaj suche
składniki, w drugiej mokre, następnie mokre dodaj do suchych i połącz. Ja
znalazłam na to jeszcze szybszy patent. On również opiera się na zasadzie: do
suchych dodać mokre, ale u mnie wszystko dzieje się w jednej misce. Suche
składniki wsypujemy do naczynia. Mieszamy. Następnie w środku robimy wgłębienie,
do którego dodajemy mokre składniki. Mieszanie zaczynamy od środka, od mokrych,
stopniowo zbierając suche składniki ze ścianek. Gotowe. W taki sposób możecie
przygotować pyszne i pożywne muffinki z gruszką. Zawierają mąkę owsianą, którą
robi się przez zmielenie z blenderze płatków owsianych i orzechy. Przepis z programu Mariety Mareckiej. Na drugie
śniadanie w sam raz.
MUFFINKI Z GRUSZKĄ I MĄKĄ
OWSIANĄ
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki owsianej
½ szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/8 łyżeczki soli
½ szklanki mleka
½ szklanki maślanki
2 jajka
50g stopionego masła
2 gruszki
Do suchych składników dodać
mokre. Wymieszać. Dodać pokrojone gruszki. Ciasto nałożyć do foremek.
Dodatkowo:
1/3 szklanki orzechów włoskich
3 łyżki cukru brązowego
Wierzch babeczek posypać cukrem i
posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 180ºC przez 25 minut.
MOKRE DO SUCHYCH..
=)
Jeżeli mamy świeże owoce to jak najbardziej można je śmiało dodawać do naszych babeczek. Ja mimo wszystko preferuję najbardziej muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ w zestawieniu z cukierkami z mieszanki wedlowskiej.
OdpowiedzUsuń