W tych babeczkach króluje szampan. Dodajemy
go do ciasta, nadzienia i kremu. Dlatego jego delikatny aromat jest wyczuwalny
w każdym kęsie. Babeczka jest słodka, ale dodatek wina musującego przełamuje
typową słodycz cupcakesa, dodając mu wykwintności. Krem budyniowy w nadzieniu
jest przepyszny. Polecam wykorzystać go do innych wypieków: tortów, eklerek,
czy ptysiów. Krem maślany również jest nietypowy. Oprócz tego, że zawiera „wyciąg
z szampana”, jest z dodatkiem słodkiej śmietanki, co zdecydowanie poprawia
konsystencję kremu. Polecam. Możecie szaleć na Święta, Sylwestra, czy Nowy Rok.
Inspiracja ze strony Baking Company.
BABECZKI Z SZAMPANEM
Ciasto:
230g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
115g cukru
120g masła
3 jajka
120ml szampana
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jaja
i wanilię. Wsypywać suche składniki na przemian z szampanem. Ciasto nałożyć do
foremek. Piec w temperaturze 180ºC przez 25 minut.
Nadzienie:
120ml śmietanki 30%
120ml szampana
35g cukru
3 żółtka
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
30g masła
Szampan, cukier i połowę
śmietanki podgrzać. Pozostałą śmietankę wymieszać z żółtkami i mąką. Dolewać
ciepłą śmietankę z szampanem. Ugotować budyń. Wymieszać z masłem. Budyń przykryć
folią spożywczą i wstawić do lodówki. Zimnym budyniem nadziewać babeczki.
Krem:
200ml + 1 łyżka szampana
200g masła
250g cukru pudru
200ml śmietanki 30%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200ml szampana zredukować na
małym ogniu, aż zostaną 2-3 łyżki płynu. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Powoli
dolewać śmietankę. Dodać 1 łyżkę szampana, szampan zredukowany oraz wanilię.
Dekorować babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz