wtorek, 19 lipca 2016

MUFFINY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI



Świetna przekąska. Pyszne ciasto drożdżowe przeplatane warstwami jabłek z cynamonem. W wersji kieszonkowej, bo z formy do muffinów. Przepis ze strony Smakołyki Bereniki. Polecam. P.S. Cudowne jest to odrywanie warstw ciasta..








MUFFINY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI
Ciasto:
500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
250ml mleka
2 żółtka
7 łyżek cukru
60g stopionego masła
¼ łyżeczki soli
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru. Mąkę, sól, cukier i jaja umieścić w misce. Wlać rozczyn drożdżowy. Zagniatać ciasto. Wlać masło. Wyrobić. Ciasto przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto lekko zagnieść. Rozwałkować prostokąt
o wymiarach 30 x 40 centymetrów.
            Nadzienie:
80g stopionego masła
2 łyżki cukru
2 łyżki cynamonu
4 jabłka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jabłka zetrzeć. Skropić sokiem z cytryny. Odcisnąć nadmiar soku. Wymieszać z mąką. Cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto smarować stopionym masłem. Posypać cukrem. Wyłożyć jabłka. Zwinąć w roladę. Ciąć na 3,5 centymetrowe kawałki. Porcje ciasta ułożyć
w wysmarowanej masłem formie do muffinów.
            Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
Jajko rozkłócić z mlekiem. Smarować wierzch muffinów. Piec
w temperaturze 180ºC przez 20 minut.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz