Świetna przekąska. Pyszne ciasto
drożdżowe przeplatane warstwami jabłek z cynamonem. W wersji kieszonkowej, bo z
formy do muffinów. Przepis ze strony Smakołyki Bereniki. Polecam. P.S. Cudowne jest to odrywanie warstw ciasta..
MUFFINY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI
Ciasto:
500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
250ml mleka
2 żółtka
7 łyżek cukru
60g stopionego masła
¼ łyżeczki soli
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku
z dodatkiem 1 łyżki cukru. Mąkę, sól, cukier i jaja umieścić w misce. Wlać
rozczyn drożdżowy. Zagniatać ciasto. Wlać masło. Wyrobić. Ciasto przykryć.
Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto lekko zagnieść. Rozwałkować
prostokąt
o wymiarach 30 x 40 centymetrów.
o wymiarach 30 x 40 centymetrów.
Nadzienie:
80g stopionego masła
2 łyżki cukru
2 łyżki cynamonu
4 jabłka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jabłka zetrzeć. Skropić sokiem z
cytryny. Odcisnąć nadmiar soku. Wymieszać z mąką. Cukier wymieszać z cynamonem.
Ciasto smarować stopionym masłem. Posypać cukrem. Wyłożyć jabłka. Zwinąć w
roladę. Ciąć na 3,5 centymetrowe kawałki. Porcje ciasta ułożyć
w wysmarowanej masłem formie do muffinów.
w wysmarowanej masłem formie do muffinów.
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
Jajko rozkłócić z mlekiem.
Smarować wierzch muffinów. Piec
w temperaturze 180ºC przez 20 minut.
w temperaturze 180ºC przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz