Dostałam zgodę na publikację, w
związku z tym przedstawiam Państwu Drożdżowe Rogaliki Nadziewane. Drożdżowe,
ale zawierają też proszek do pieczenia. Do tego, ciasto wyrasta w lodówce. Z
jednej porcji upieczecie 24 rogaliki. Nadzienie może być dowolne: tradycyjna
marmolada, dziecięca czekolada lub na przykład pomarańczowy twarożek. Rogaliki
dobrze się przechowują i dobrze się mrożą, jeśli jakimś cudem nie pochłoniecie
wszystkiego. Przepis mojej siostry. Póki co, ja tylko degustuję, sama ich
jeszcze nie piekłam. Polecam wszystkim.
DROŻDŻOWE ROGALIKI EDYTY
Składniki:
50g świeżych drożdży
½ szklanki cukru
½ szklanki ciepłego mleka
1 żółtko
1 jajko
3 ½ szklanki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g stopionego masła
Drożdże wymieszać z mlekiem,
cukrem i jajami. Do mąki wsypać proszek. Wlać rozczyn drożdżowy. Mieszać
ciasto. Wlewać masło. Wyrobić. Przykryte ciasto wstawić do lodówki na 1,5h.
Ciasto lekko zagnieść. Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na
kształt koła o grubości 3-5 milimetrów. Ciasto pokroić na 8 trójkątów. Na
szerszy koniec nałożyć nadzienie. Zwinąć do środka. Zagiąć końce, tworząc
kształt półksiężyca. Rogale ułożyć na blaszce.
Dodatkowo:
1 białko
1 łyżka mleka
24 łyżki dżemu lub
24 kostki czekolady
Wierzch rogali smarować białkiem
roztrzepanym z mlekiem. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut.
Wyglądaja przepysznie,napewno wypróbóję przepis...a najważniejsze to że już niebędę się męczyć z wycinaniem trójkątów,jestem mile zaskoczona że jest tak łatwy sposób ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda. I wszystkie wyjdą w miarę równe.
UsuńPozdr.
=)