czwartek, 21 lipca 2016

DROŻDŻOWE ROGALIKI EDYTY



Dostałam zgodę na publikację, w związku z tym przedstawiam Państwu Drożdżowe Rogaliki Nadziewane. Drożdżowe, ale zawierają też proszek do pieczenia. Do tego, ciasto wyrasta w lodówce. Z jednej porcji upieczecie 24 rogaliki. Nadzienie może być dowolne: tradycyjna marmolada, dziecięca czekolada lub na przykład pomarańczowy twarożek. Rogaliki dobrze się przechowują i dobrze się mrożą, jeśli jakimś cudem nie pochłoniecie wszystkiego. Przepis mojej siostry. Póki co, ja tylko degustuję, sama ich jeszcze nie piekłam. Polecam wszystkim.








DROŻDŻOWE ROGALIKI EDYTY
Składniki:
50g świeżych drożdży
½ szklanki cukru
½ szklanki ciepłego mleka
1 żółtko
1 jajko
3 ½ szklanki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g stopionego masła
Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i jajami. Do mąki wsypać proszek. Wlać rozczyn drożdżowy. Mieszać ciasto. Wlewać masło. Wyrobić. Przykryte ciasto wstawić do lodówki na 1,5h. Ciasto lekko zagnieść. Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości 3-5 milimetrów. Ciasto pokroić na 8 trójkątów. Na szerszy koniec nałożyć nadzienie. Zwinąć do środka. Zagiąć końce, tworząc kształt półksiężyca. Rogale ułożyć na blaszce.
            Dodatkowo:
1 białko
1 łyżka mleka
24 łyżki dżemu lub
24 kostki czekolady
Wierzch rogali smarować białkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut.














2 komentarze:

  1. Wyglądaja przepysznie,napewno wypróbóję przepis...a najważniejsze to że już niebędę się męczyć z wycinaniem trójkątów,jestem mile zaskoczona że jest tak łatwy sposób ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. I wszystkie wyjdą w miarę równe.
      Pozdr.
      =)

      Usuń