Szybki
przepis na wspaniały dodatek do ciast, deserów, granoli. Baza do
przepysznych, domowych lodów. Krem angielski to nie jest budyń,
dlatego musimy obchodzić się z nim ostrożniej. Przede wszystkim
nie może się zagotować, w przeciwnym razie krem zetnie się i
rozwarstwi. Dlatego ważne jest, aby gotować go na małym ogniu,
powoli, cały czas mieszając. Krem jest dość rzadki, dlatego na
początku możecie mieć dylemat, czy to już, czy wymaga jeszcze
chwili gotowania. Niestety, czasami jest to te 5 sekund za długo.
Gorące mleko należy wlewać do żółtek cienkim strumieniem i cały
czas mieszać krem. Inaczej powstanie słodka jajecznica. Nie
zwiększać płomienia, choćby Was nie wiem jak świerzbiła ręka.
Gotowy krem można przecedzić przez sito, aby pozbyć się grudek.
Następnie należy przykryć go folią spożywczą tak, aby przylegała
do powierzchni kremu, co zapobiegnie powstaniu kożucha. Poza tymi
drobnymi szczegółami, przygotowanie kremu angielskiego jest
banalnie proste :-p. Nie martwcie się, zdradzę Wam kilka wskazówek
i porad, które zasłyszałam z tego i z owego źródła. Żółtka z
cukrem nie muszą być zbytnio ubite. Wystarczy wymieszać je do
połączenia składników. Krem jest gotowy, gdy po przejechaniu
palcem po grzbiecie drewnianej! łyżki, pozostanie wyraźny ślad,
który się nie zleje w całość. A'propos łyżki, słyszałam, że
konieczna jest drewniana, gdyż jest najbardziej wiarygodna przy
teście śladu palca. Ja używałam do tego także łopatki
silikonowej. Różnice były znikome. Moim zdaniem rodzaj łyżki nie
ma aż takiego znaczenia. Ważny jest sposób mieszania. Słynna
amerykańska gospodyni domowa radzi, aby przesuwać łyżką po dnie
garnka ruchami przód – tył, od jednej strony garnka do drugiej.
Pewnie istnieje jeszcze wiele 'sprawdzonych' technik, ale dla tych
dzielnych osób, które dotrwały do końca mojego wykładu, mam
wisienkę na torcie. Słuchajcie: żółtka mieszamy z cukrem przy
pomocy rózgi. Następnie dolewamy mleko, również mieszając rózgą.
Kolejny krok to dokładne wymieszanie składników. Wstawiamy krem na
mały ogień, zmieniamy rózgę na łyżkę i gotujemy, aż zniknie
piana. Wtedy krem angielski jest gotowy. Easy.
KREM
ANGIELSKI
Składniki:
2 żółtka
2 łyżki
cukru
200ml mleka
Żółtka
wymieszać z cukrem. Mleko zagotować. Gorące mleko stopniowo wlewać
do żółtek. Gotować na małym ogniu, aż krem zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz