sobota, 2 kwietnia 2016

KREM ANGIELSKI

Szybki przepis na wspaniały dodatek do ciast, deserów, granoli. Baza do przepysznych, domowych lodów. Krem angielski to nie jest budyń, dlatego musimy obchodzić się z nim ostrożniej. Przede wszystkim nie może się zagotować, w przeciwnym razie krem zetnie się i rozwarstwi. Dlatego ważne jest, aby gotować go na małym ogniu, powoli, cały czas mieszając. Krem jest dość rzadki, dlatego na początku możecie mieć dylemat, czy to już, czy wymaga jeszcze chwili gotowania. Niestety, czasami jest to te 5 sekund za długo. Gorące mleko należy wlewać do żółtek cienkim strumieniem i cały czas mieszać krem. Inaczej powstanie słodka jajecznica. Nie zwiększać płomienia, choćby Was nie wiem jak świerzbiła ręka. Gotowy krem można przecedzić przez sito, aby pozbyć się grudek. Następnie należy przykryć go folią spożywczą tak, aby przylegała do powierzchni kremu, co zapobiegnie powstaniu kożucha. Poza tymi drobnymi szczegółami, przygotowanie kremu angielskiego jest banalnie proste :-p. Nie martwcie się, zdradzę Wam kilka wskazówek i porad, które zasłyszałam z tego i z owego źródła. Żółtka z cukrem nie muszą być zbytnio ubite. Wystarczy wymieszać je do połączenia składników. Krem jest gotowy, gdy po przejechaniu palcem po grzbiecie drewnianej! łyżki, pozostanie wyraźny ślad, który się nie zleje w całość. A'propos łyżki, słyszałam, że konieczna jest drewniana, gdyż jest najbardziej wiarygodna przy teście śladu palca. Ja używałam do tego także łopatki silikonowej. Różnice były znikome. Moim zdaniem rodzaj łyżki nie ma aż takiego znaczenia. Ważny jest sposób mieszania. Słynna amerykańska gospodyni domowa radzi, aby przesuwać łyżką po dnie garnka ruchami przód – tył, od jednej strony garnka do drugiej. Pewnie istnieje jeszcze wiele 'sprawdzonych' technik, ale dla tych dzielnych osób, które dotrwały do końca mojego wykładu, mam wisienkę na torcie. Słuchajcie: żółtka mieszamy z cukrem przy pomocy rózgi. Następnie dolewamy mleko, również mieszając rózgą. Kolejny krok to dokładne wymieszanie składników. Wstawiamy krem na mały ogień, zmieniamy rózgę na łyżkę i gotujemy, aż zniknie piana. Wtedy krem angielski jest gotowy. Easy.



KREM ANGIELSKI
Składniki:
2 żółtka
2 łyżki cukru
200ml mleka
Żółtka wymieszać z cukrem. Mleko zagotować. Gorące mleko stopniowo wlewać do żółtek. Gotować na małym ogniu, aż krem zgęstnieje.


 


 








 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz