Babeczki Ferrero Rocher to coś, co nie tylko
dobrze wygląda, ale też obłędnie smakuje. Ciasto czekoladowe z mojego
sprawdzonego przepisu. Wspaniały krem czekoladowo orzechowy z kawałkami
orzechów. Na wierzchu kontrastuje kleks śmietankowego kremu. A ukoronowaniem
dzieła jest wspaniała pralina na samym szczycie. Sama rozkosz. Polecam.
BABECZKI
FERRERO ROCHER
Ciasto:
150g masła
120g cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
130g mąki pszennej
20g kakao
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu naturalnego
½ szklaki posiekanych orzechów laskowych
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka.
Wlać ekstrakt waniliowy. Wsypać suche składniki. Dodać jogurt. Wsypać posiekane
orzechy. Ciasto nałożyć do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 2025 minut.
Krem
rocher:
200g serka mascarpone
200g kremu czekoladowo orzechowego
50g rozpuszczonej mlecznej czekolady
¼ szklanki posiekanych orzechów laskowych
Serek wymieszać z kremem i czekoladą.
Dodać orzechy. Schłodzić. Kremem dekorować wierzch babeczek.
Krem
śmietankowy:
100ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka serka mascarpone
Śmietankę ubić z cukrem. Wymieszać
z serkiem. Udekorować wierzch babeczek.
Dodatkowo:
6 pralinek Ferrero Rocher
Pralinki przekroić na pół. Ułożyć na
kremie śmietanowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz