piątek, 22 kwietnia 2016

BABECZKI ROCHER



Babeczki Ferrero Rocher to coś, co nie tylko dobrze wygląda, ale też obłędnie smakuje. Ciasto czekoladowe z mojego sprawdzonego przepisu. Wspaniały krem czekoladowo ­ orzechowy z kawałkami orzechów. Na wierzchu kontrastuje kleks śmietankowego kremu. A ukoronowaniem dzieła jest wspaniała pralina na samym szczycie. Sama rozkosz. Polecam.



 
 





BABECZKI FERRERO ROCHER
Ciasto:
150g masła
120g cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
130g mąki pszennej
20g kakao
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu naturalnego
½ szklaki posiekanych orzechów laskowych
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka. Wlać ekstrakt waniliowy. Wsypać suche składniki. Dodać jogurt. Wsypać posiekane orzechy. Ciasto nałożyć do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 20­25 minut.
            Krem rocher:
200g serka mascarpone
200g kremu czekoladowo ­ orzechowego
50g rozpuszczonej mlecznej czekolady
¼ szklanki posiekanych orzechów laskowych
Serek wymieszać z kremem i czekoladą. Dodać orzechy. Schłodzić. Kremem dekorować wierzch babeczek.
            Krem śmietankowy:
100ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka serka mascarpone
Śmietankę ubić z cukrem. Wymieszać z serkiem. Udekorować wierzch babeczek.
            Dodatkowo:
6 pralinek Ferrero Rocher
Pralinki przekroić na pół. Ułożyć na kremie śmietanowym.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz