Popełniłam ją i ja. Gwiazdę drożdżową z
Nutellą. Była bardzo smaczna, a jakże. I bardzo widowiskowa. Nie mogło być
inaczej. Delikatne ciasto i Lubianyprzezwszystkichkrem stworzyły duet niemal
idealny. Polecam wszystkim łasuchom. Ja nieprędko popełnię kolejny taki duet.
Moim zdaniem Nutella jest rarytasem sama w sobie i szkoda marnować ją jako
dodatek do deserów. Mogłabym jeść ją na deser codziennie. Nawet prosto ze
słoika. Drożdżową gwiazdę mona napełnić także dżemem, masą makową, kremem
kanapkowym, twarożkiem, itd. Co komu pasuje. Przepis ze strony Najsmaczniejsze.
DROŻDŻOWA GWIAZDA Z NUTELLĄ
Ciasto:
430g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
180ml ciepłego mleka
30g stopionego masła
70g cukru
2 żółtka
¼ łyżeczki soli
Drożdże wymieszać z mlekiem i łyżeczką cukru. Odstawić. Do
miski wsypać suche składniki. Dodać żółtka. Wlać rozczyn drożdżowy. Mieszać.
Wlać masło. Wyrobić ciasto. Przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum
godzinę. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła o
średnicy 24
centymetrów .
Dodatkowo:
6 łyżek Nutelli
1 jajko
Jeden krążek ciasta posmarować połową nadzienia. Przykryć
drugim krążkiem ciasta. Smarować Nutellą. Przykryć trzecim krążkiem. Zlepić
brzegi. Ciasto naciąć dookoła na 16 kawałków, zostawiając nie nacięty środek. Brać
po dwa kawałki ciasta leżące obok siebie. Skręcić je dwukrotnie na zewnątrz.
Odłożyć. Tak samo postąpić z kolejnymi dwoma kawałkami ciasta. Gdy wszystkie
części gwiazdy zostaną skręcone, ciasto odstawić na 30 minut. Smarować
roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 170°C przez 30 minut. Po wystudzeniu wierzch
można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz