Przeglądając przepisy w gazecie, natrafiłam na Domowy
Sok Pomarańczowy. Pomyślałam, że
to może być całkiem niezła alternatywa
dla napojów gazowanych oraz miła odmiana po gotowanych kompotach.
Nie myliłam się. Sok
przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Pomijam
tu oczywiście 12 godzin,
na które trzeba odstawić pomarańcze. Jeśli chodzi
o nakład naszej pracy, to jest on niewielki. Soku wychodzi sporo -
nieco ponad 5 litrów.
Jedyne zastrzeżenie mam co do nazwy. Według mnie sok pomarańczowy to po prostu sok wyciśnięty z pomarańczy.
Domowy - oznacza, że pomarańcze wyciśnięte zostały w
domu. A to, co otrzymujemy z podanego niżej przepisu, smakiem
przypomina napój. Proste równanie - 2 pomarańcze plus
1 cytryna = 5 litrów soku.. Chyba nie.
I jeszcze jedno. Nie miałam w domu gazy, więc napój przecedziłam przez sitko. W wyniku tego na
wierzchu pojawił się drobny
osad, który może przeszkadzać, np dzieciom.
Polecam gazę.
NAPÓJ
POMARAŃCZOWY
Składniki:
2 duże
pomarańcze
1
cytryna
2
szklanki cukru
5 litr wody
Sparzone
pomarańcze pokroić. Dodać sok z cytryny i cukier. Zalać 1 litrem wody. Gotować
przez 10 minut. Odstawić na 12 godzin. Zmiksować. Dodać 4 litry wody. Przecedzić
przez gazę. Napój podawać schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz