Jeśli jesteście początkujący w
dziedzinie smażenia dżemów i jeszcze ściśle trzymacie się przepisów, zapewne
spotkaliście się z określeniem: smażyć w garnku z grubym dnem. A co, jeśli
takiego garnka nie ma w czeluściach kuchennej szafki? Łatwo można taki zrobić. Garnek,
w którym będziemy smażyć dżem, należy postawić na patelni, a całość nad
palnikiem. Dzięki temu ciepło będzie równomiernie rozprowadzane po całym dnie
garnka. Na spodzie nie powstanie skorupa, dziwnym zbiegiem okoliczności zbliżona
do obwodu płomienia z palnika. Jest znacznie mniejsze ryzyko przypalenia dżemu,
bez konieczności ciągłego mieszania. Wyjątek stanowi marmolada owocowa, która
wymaga ciągłego mieszania ze względu na swoją konsystencję. Ten sprytny pomysł garnkowy
podpatrzyłam w programie ABC Gotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz