wtorek, 2 sierpnia 2016

GARNEK Z GRUBYM DNEM



Jeśli jesteście początkujący w dziedzinie smażenia dżemów i jeszcze ściśle trzymacie się przepisów, zapewne spotkaliście się z określeniem: smażyć w garnku z grubym dnem. A co, jeśli takiego garnka nie ma w czeluściach kuchennej szafki? Łatwo można taki zrobić. Garnek, w którym będziemy smażyć dżem, należy postawić na patelni, a całość nad palnikiem. Dzięki temu ciepło będzie równomiernie rozprowadzane po całym dnie garnka. Na spodzie nie powstanie skorupa, dziwnym zbiegiem okoliczności zbliżona do obwodu płomienia z palnika. Jest znacznie mniejsze ryzyko przypalenia dżemu, bez konieczności ciągłego mieszania. Wyjątek stanowi marmolada owocowa, która wymaga ciągłego mieszania ze względu na swoją konsystencję. Ten sprytny pomysł garnkowy podpatrzyłam w programie ABC Gotowania.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz