Ciasto drożdżowe nie jest dla leniwych
cukierników. No, może biorąc pod uwagę fakt długiego wyrastania ciasta.. Ale
nie. Najpierw trzeba to ciasto przygotować: zrobić rozczyn, wyrobić ciasto,
odstawić, znów wyrobić, uformować, odstawić, piec, wystudzić. Nazbierało się
tego. Ten przepis na babkę jest w wersji dla leniwych z tego względu, że masło
zastąpione zostało olejem. Zaoszczędzimy więc ze dwie minutki. Dobre i to. Ciasto
po wyrobieniu jest gęste. Można z niego uformować dużą lub małe drożdżówki. W
smaku jak ciasto drożdżowe, ale to masowe, ze sklepu. Aby smak ciasta był iście
domowy, radzę poświęcić te dwie minutki by stopić masło. Przepis z Wielkiej
Księgi Ciast Siostry Anastazji.
BABKA
DROŻDŻOWA Z OLEJEM
Składniki:
500g
mąki pszennej
3
żółtka
½
szklanki oleju
50g
świeżych drożdży
250ml
ciepłego mleka
3 łyżki
cukru
¼
łyżeczki soli
½
szklanki rodzynek
W mleku
rozpuścić drożdże z 1 łyżką cukru. Odstawić na 10 minut. Pozostałe składniki
umieścić w misce. Wlać rozczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć.
Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto lekko ugnieść. Przełożyć do
formy na babkę wysmarowanej masłem
i oprószonej mąką. Odstawić na 30 minut. Piec w temperaturze180°C przez 40 minut.
Wystudzoną babkę wyjąć z formy. Oprószyć cukrem pudrem.
i oprószonej mąką. Odstawić na 30 minut. Piec w temperaturze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz