Oto kolejna odsłona sconesów w moim
wykonaniu. Nie powiem, żebym przy tym przepisie błysnęła inwencją twórczą,
ponieważ bazę stanowił mój ulubiony przepis na Scones z Rodzynkami, zmieniłam
jedynie dodatki. Inspiracją do wybrania suszonych moreli były sconesy z
programu ABC Gotowania. Jednak nie odpowiadała mi zupełnie struktura, sposób
wykonania i smak tamtego ciasta. Istotne jest też wcześniejsze namoczenie
moreli, gdyż po dodaniu zwykłych suszonych trudno było je pogryźć. Morele
podczas namaczania aromatyzowane były skórką i sokiem z mandarynki. Przypominam
o krótkim zagniataniu ciasta a następnie składaniu go podobnie jak na kremówkę.
Wtedy będzie się pięknie rozwarstwiać po upieczeniu. I koniecznie nie kręćcie
szklanką przy wykrawaniu bułeczek. Pozdrawiam.
BUŁECZKI SCONES Z MORELAMI
Składniki:
1 szklanka suszonych moreli
2 mandarynki
3 ½ szklanki mąki pszennej
5 łyżeczek proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
6 łyżeczek cukru
230g masła
1 szklanka śmietany
2 jajka
2 łyżki drobnego cukru
Morele namoczyć we wrzątku z dodatkiem soku i skórki z mandarynek. Odsączyć. Pokroić. Do sypkich składników dodać zimne masło. Rozetrzeć w palcach jak kruszonkę. Dodać śmietanę, 1 jajko i 1 żółtko. Wsypać rodzynki. Lekko zagnieść. Po zagnieceniu można ciasto kilkakrotnie złożyć w kopertę. Ciasto rozwałkować na grubość 3 centymetrów . Wycinać krążki lub trójkąty. Podczas wycinania szklanką, nie kręcić nią, gdyż ciasto się nie rozwarstwi. Wierzch ciasta smarować roztrzepanym białkiem. Posypać cukrem. Piec w temperaturze 180° C przez 25 minut. Podawać z masłem, dżemem, śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz