Strony

wtorek, 30 października 2012

AMONIACZKI

Przepis na te ciasteczka znalazłam przypadkowo na paczuszce amoniaku. Zwykle nie czytam przepisów na odwrocie opakowań proszku do pieczenia, cukru wanilinowego, itd. Tym razem mnie natchnęło i powstały takie oto smakołyczki. Ciastka są dość dobre. Smakują jak typowe amoniaczki. Dla ozdoby i lekkiego przełamania smaku ozdobiłam je kleksem mlecznej czekolady. Po tym triku atrakcyjność ciastek dla Natki wzrosła z poziomu ‘obojętne’ do poziomu ‘każdego należy spróbować'. Na zdjęciach widać rożne stopnie wypieczenia ciastek. Wersja prawidłowa znajduje się poniżej /czerwona miska/. Wersja ‘jeszcze chwilkę.. jeszcze chwilkę... o nie, już za późno’ jest na kolejnym obrazku.







AMONIACZKI
Składniki:
500g mąki pszennej
100g masła
150g cukru
½ szklanki mleka
2 jaja
1 łyżeczka amoniaku
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jaja, sól, cukier waniliowy. Wlać ciepłe mleko wymieszane z amoniakiem. Wsypać mąkę. Wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Ciasto rozwałkować. Foremkami wycinać ciasteczka. Piec w temperaturze 200°C przez 7-10 minut, na jasnozłoty kolor. Posypać cukrem pudrem. Ciastka można udekorować rozpuszczoną czekoladą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz