środa, 14 września 2016

CIASTO W TYPIE BROWNIE Z MALINAMI



To mój pierwszy wypiek po dość długim czasie, w którym musiałam przeorganizować swój tryb dnia. Na szczęście od czasu do czasu udaje mi się znaleźć chwilę na przygotowanie jakiegoś deseru. Tym razem miało być szybko, a było i szybko i smacznie. Ciasto czekoladowe, w typie brownie, ale z trochę lżejszą strukturą. W zasadzie można ulokować je dokładnie pośrodku między brownie, a naszym murzynkiem. Maliny doskonale wkomponowały się w czekoladowy klimat. Mogą być świeże, lub mrożone, dlatego ciasto jak najbardziej można zaliczyć do całorocznych. Przede wszystkim zaś, robi się je bardzo szybko. W jednej misce. Jedną łyżką. Banalne w przygotowaniu, ale bogate w smaku. Ciasto można upiec także w formie do muffinów.







CIASTO W TYPIE BROWNIE Z MALINAMI
Składniki:
200g gorzkiej czekolady
200g masła
360g cukru
4 jajka
200g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
300g malin
Czekoladę z masłem rozpuścić na parze. Gdy lekko przestygnie, wsypać cukier. Dodawać jajka. Wsypać suche składniki. Dokładnie wymieszać. Dodać maliny. Przemieszać. Ciasto wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 x 35 centymetrów. Piec w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem.